D&D Kufner 54 : tengeri próba az víz királynője számára

Ha azt hiszi, hogy egy hagyományos Kufner 54-es navigációs charterhajó tengeri leírását fogja olvasni, akkor nagyon téved. A Kufner 54 egy exkluzív vitorlás hatalmas élménnyel.
Rendkívüli gondossággal és félig-meddig egyedi módon épült, nagyszerű élhetőséget és nem várt vitorlázási teljesítményt kínál, és ezzel (nem akarom megsérteni a francia hajógyárakat) egy lépéssel (ha nem kettővel) a piaci színvonal fölé helyezi magát.
A 299 ezer eurós alapáron, kiváló alapfelszereltséggel (orrsugárhajtómű, vitorlák és számos egyéb kiegészítő) és az elrendezés, a motor és az anyagok széles választékából való választási lehetőséggel együtt ez a hajó jó választás mindenkinek, aki egy jó vitorlást keres egy határozottan érdekes minőség/ár aránnyal.
A hajógyár eredetileg azért jött létre, hogy kielégítse a belső keresletét a charterhajók iránt, amelyeket a minőségi követelményekből nem spórolva épít, majd az évek során a vitorlások létrehozásával fejlődött, amelyek gyorsan meghódították a piacot. Mivel felkeltette érdeklődésünket ez a jelenség, megkértük az olasz importőrt, hogy teszteljük az egyik ilyen hajót. Így hát elrepültünk Palermóba, ahová éppen akkor érkezett egy példány. Az alábbiakban a tengeri tesztelésünkről készült beszámolót közöljük.

Kufner 54 tengeri próba

A Kufner 54 fedélzetére való felkapaszkodás egyszerű, a felhajtható gangway mindent nagyon egyszerűvé tesz. Nehezebb viszont megszokni a szemünket a térkínálatot, nemcsak a cockpitben, ahol egy tucat ember vacsorázhat a társadalmi távolságtartás szabályainak betartásával, hanem az egész hajón, amelynek bőséges terei azt az érzést keltik, mintha egy 60 lábas hajó fedélzetén lennénk.
A fedélzeti terv a térracionalizálás mesterműve. A hajógyárnak ugyanis sikerült olyan megoldást találnia, hogy a napozóterületek (az utasok két napozóteraszt is élvezhetnek) és a vitorlázáshoz szükséges területek egymás mellett létezzenek. Ez egy végtelen teakfa-felület, amely amellett, hogy rendkívül funkcionális, gyönyörű is.
De itt az ideje, hogy elhajózzunk, a szellő a Kufner 54 orrában fújdogál, és nem akarom kihagyni.
A manőverezés a szűk vizeken nem okoz gondot, az orrsugárhajtómű alapfelszereltség, és pillanatok alatt elhagyjuk a kikötőhelyünket. Motor alatt a Kufner 54 elkezdi előrevetíteni a hajótest minőségét. Csodálatosan tiszta hullámzással siklunk a vízen. A hajó 2000-es fordulatszámon 7,4 csomóval vitorlázik, 2500-as fordulatszámon pedig már majdnem eléri a 9 csomót. Ezek a kiváló utazósebességek, gazdaságos és maximális, lehetővé teszik, hogy sok mérföldet tegyünk meg szél nélkül.
A Palermói öbölben a 10/12 csomós valódi szél és a kissé viharos tenger ideális körülményeket biztosít számunkra a hajó teszteléséhez. Egykezes kézzel kibontom a nagyvitorlát és a 105%-os génuát, és kevesebb mint 2 perc alatt készen állunk a vitorlázásra.
Elindulok, és a Kufner 54 úgy indul, mint egy rakéta. De… nem egy tiszta 20 tonnás cirkáló fedélzetén vagyunk, felhúzott vitorlákkal?
Meglepődve trimmelem a nagyvitorlát és a génuát, és 60 fokos valódi szélszögben a hajó eléri a 8 csomót!
Megpróbálom átölelni a szelet, feltételezve, hogy a hajó lelassul és megáll… ehelyett nem áll meg, és továbbra is átöleli a szelet. A 30 fokos szögben még mindig 7 csomó körüli sebességgel vitorlázunk, miközben a Kufner 54-es csendesen, nagyszerű pályastabilitással és korlátozott dőléssel navigál.
Davide Casilli, a kapitány elmondja, hogy egy kicsit több széllel könnyen lehet 9 és 10 csomó között vitorlázni, különösen széllel szemben. A szavai által felkeltett érdeklődéssel viseltetem tovább. Csak látni akarom, hogyan viselkedik ez a hajó sugárszélben. A dőlés csökken, és a hajó a kis génua ellenére felgyorsul. 110 fokon 8,4 csomóval vitorlázunk, ami 12 csomós valódi szélben ütős!
Kipróbálok néhány fordulót, a Kufner 54 szinte lassulás nélkül teljesíti őket. A szél most 15-16 csomós, amit a hajó azonnal sebességgé alakít, így majdnem 10 csomós sebességgel vitorlázunk.
Micsoda hajó, srácok…

Kufner 54 teszt

Vitorlázási teljesítmény 10/12 csomós valódi szél Teljesítmény motorral
Látszólagos szélszög Szélsebesség csomóban Fordulat Sebesség csomóban
30 6.9 600 3.2
40 7.3 1,000 3.6
50 7.7 1,250 4.8
60 7.9 1,500 5.1
70 8.1 1,750 6.3
80 8.1 2,000 7.4
90 8.2 2,250 8.1
100 8.3 2,500 8.8
110 8.4 2,750 9.2
120 7.9 3,000 9.4
130 7.7 3,100 9.6
140 7.6

Kufner 54 belsőépítészet

Ha volt lehetőséged meglátogatni a hajóbemutatón (nem volt könnyű, hiszen a hajó szó szerint tele volt emberekkel), akkor bizonyára te is lenyűgözted a belső terek méreteit, minőségét és elrendezését, ahogy én is.

Kufner 54 étkező

Az általunk elemzett modell a 4 kabinos változat (plusz a legénységi kabin), de a Kufner Yachts gyártja a Kufner 54-et 3 (az én kedvencem) és 5 kabinos változatban is, a tulajdonos igényeitől függően.

Az alsó fedélzeten a látogatót azonnal lenyűgözi a terek elrendezése, amely – ismét egy kis zsenialitással – okos, szép és biztonságos fedélzeti közlekedést teremt.

A jobb oldalon egy hatalmas, lineáris konyharész kínál hihetetlen tárolóhelyet, és képes elhelyezni minden elképzelhető készüléket. A konyha mögött egy egyenes félsziget ad helyet három további széknek, egy hűtött boroshűtőnek és további tárolóhelyeknek. Ez a bútordarab határozza meg a központi folyosót is, amely a tatból az orrba vezet, így bármilyen tengeri körülmények között biztonságos.

Imádom ezt a megoldást, imádom a Kufner 54 étkezőasztalit legalább annyira, mint amennyire utálom azokat a hajókat, amelyeken nincs ilyen. A nagyméretű, kapaszkodók nélküli nappalik igazi veszélyt jelentenek a hajózásban.

A szalon bal oldalán egy nagy U alakú kanapéval van berendezve, amely a három további székkel együtt akár 10 személyt is kényelmesen le tud ültetni.

A hálótér négy kabinból áll, amelyek mindegyike saját fürdőszobával, külön zuhanyzóval, nagy tárolórekeszekkel és jó belmagassággal rendelkezik.

Az ágyak nagyok, bőven elegendőek két személy számára. A legénységi kabin ugyancsak saját WC-vel felszerelt, és az orrnyíláson keresztül érhető el.

Ami azonban a legmeglepőbb a Kufner 54-ben, az nem a terek, hanem az építési minősége. A bútorok és az anyagok egyaránt a legmagasabb minőséget képviselik, és a beszerelt kiegészítők mindegyike márkás. Minden alkatrész, esszencia és szövet Made in Italy, még akkor is, ha a hajógyár horvát.

Ez a Kufner 54 egy igazán érdekes hajó…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük