A leendő kapitány felelősségéről!

Mert oké, hogy buli, lazulás, habzsi-dőzsi és haverok,… de közben természeti erők, víztömeg, szélerő, mélység, magasság, part, emberi tényezők, egy többtonnás jármű, és rajta emberéletek! És a kapitány, vagyis Te vállalod majd a teljes felelősséget a hajóért, az emberekért, a környezetért és az élményért.

Hogyan lehet erre felkészülni?

Leendő oktatód szájából, a legtöbbször a felelősség és a biztonság szavakat fogod hallani. (Akár fogadást is köthettek rá, hogy a három nap alatt hányszor…)

Elmondja majd neked, hogy a világ összes charter vitorlásának a fele közlekedik az Adrián, ám korántsem olyan kiszámítható módon, előre tervezhető útvonalakon, mint a szárazföldi járművek. A vízen nincsenek sem aszfaltcsíkokkal jelölt, előre tervezett útvonalak, sem tájékozódást segítő jelzőtáblák, vagy útburkolati jelek. És félreállni sem tudsz majd, hogy benézz a motorháztető alá, ha műszaki problémád adódik.

El tudod képzelni, hogy az utasokkal közösen vezeted az autód az autópályán? Mindenkire jut egy-egy pedál, műszer, kormánykerék, és Te vagy a karmester?! Neked kell mindenkivel folyamatosan kapcsolatot tartanod, irányítani őket, venni a jelzéseiket, érezni a magabiztosságukat vagy a bizonytalanságaikat, a kételyeiket, félelmeiket, a beléd vetett bizalmukat?!

Ugyanúgy, ahogy az oktatód is lesi minden rezdülésed az első pillanattól kezdve. Nemcsak azt vállalta magára, hogy megtanítja neked a fordulás, a kikötés manővereit, vagy a navigációt, hanem azt is, hogy felméri a tudásod, képességeid, hozzáállásod, terhelhetőséged, tisztában lesz pillanatnyi fizikai, szellemi és lelki állapotoddal, koncentrációddal, erőtartalékaiddal. Azok szerint emeli fokozatosan a terhelést, ad a kezedbe egyre több döntést, növeli a felelősséged, míg végül készen állsz majd arra, hogy Te egyedül vállalj felelősséget a teljes folyamatért.

A leendő kapitány felelősségéről!
A leendő kapitány felelősségéről!

Mire számíts?

A hajó átvételének napja egyben az ismerkedés napja is. Ismerkedés egymással, a hajóval, a feladattal.
Rövid partközeli gyakorlatok, szintfelmérés. Végül megnézheted, hogyan köt ki az oktatód. Nincs még igazi terhelés, csak belekóstolás.

Másnap rövid megbeszéléssel indul a reggel: milyen kérdések maradtak az előző napról, mi a terv aznapra, útvonaltervezés, feladatok megbeszélése.

Fókuszban a biztonság! Biztos minden a helyén van? Menetkész? Mit kell még ellenőrizned? Nem kerülte el semmi a figyelmed?

A nap folyamán, a körülményektől függően, vagy a báziskikötő környéken gyakoroltok majd, vagy útnak indultok távolabbi célpont felé. Egy biztos: egész nap gyakorolni, manőverezni, feladatot megoldani fogtok. Legalább négy ember mindig dolgozik majd, időről időre változó pozícióban, a haladóbbak a navigálásba is belekóstolva.

Kettő körül ebéd a hajón, vagy a parton, majd gyakorlás estig, kihasználva minden időt, minden új körülményt. Oktatótok gondoskodik róla, hogy fizikailag és szellemileg is elfáradjatok estére. Jól fog esni a vacsora a naplementében!

Második, harmadik nap fokozatosan növekszik majd a terhelés. Egyre több feladatot kapsz, több önálló döntést, összetettebb helyzeteket, a feladatok megszervezésének, kiosztásának, átadásának egyre komplexebb felelősségét.

És ha ez nem lenne elég, a természet majd gondoskodik a változatosságról:
sosem fogod ugyanazt a feladatot kétszer ugyanolyan körülmények közt teljesíteni. Ebben egészen biztosak vagyunk. Miként abban is, hogy oktatónk mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban felkészítsen a kapitányi feladatokra, a felelősségvállalásra és a biztonságos hajózásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük