Gyerekbarát strandok és látnivalók vitorlástúrához Isztriától Murterig

Legutóbbi írásunkban a horvát tengerpart középső szakaszán fekvő 5 legszebb, vitorlástúrához ajánlott gyerekbarát strandot jártuk be. Most megmutatjuk, hol érdemes kikötni gyerekekkel a horvát tengerpart északi szakaszán.

1. Medulin és környéke

Bijeca, Isztria egyetlen valóban homokos strandja, a félsziget déli csücskében, Medulinban vár minket. Az 1 km hosszú partszakaszon a víz lassan mélyül, kisgyerekes pancsolásra is kiválóan alkalmas. A gyerekek örülni fognak a vízi játszótérnek, a felnőttek pedig megállapítják majd, hogy a kavicsos tengerpartok azért lényegesen tisztábbak.

Ha városi sétát tennénk, netán elintézni- vagy bevásárolni valónk van, taxival 10 perc alatt elérjük Pulát. Ezután, ha nyugodtabb és tisztább partra vágyunk, és sikerül a gyerekeket is elvonszolni a játszótérről, 15 perc alatt áthajózhatunk a parányi Lavan-szigetre. A part ott is homokos, ám lényegesen tisztább és csendesebb. Néhány part menti grillt és bárt azért találunk, hogy ne érezzük magunkat teljesen Robinsonnak.

Ha viszont a vadromantika csábítását halljuk, a Kamenjak-félsziget előtt horgonyozzunk le. Az erősen tagolt partvonalú, vadregényes félsziget természetvédelmi terület. Belsejében csak poros földutak kanyarognak, a tenger kristálytiszta, a partvonalat gyönyörű öblök és hatalmas sziklák teszik felejthetetlenül vaddá (vagy vadul felejthetetlenné :)).

Punta, Medulin

Kolumbarica strand Szafari bárja tájba illő kőkorszaki étkezde. A sör, a tintahal és a grillezett húsételek garantáltan frissek, ám a bambuszkunyhók, a kizárólag természetes anyagokból, fából, nádból, kőből, kötélből épült játékok, csúszdák, hinták, és a kilátó környezetében arcizmunk se rándul, ha a Flinston-családot látjuk leülni a szomszéd asztalhoz.

Továbbhajózva feltétlenül kerüljük meg azt, a parttól 2,5 km-re fekvő, alig 80 m hosszú sziklát, melyen a Porer-világítótorony magasodik. Az 1833-ban épült irányjelzőt ma Horvátország 5 legszebb világítótornya közt tartják számon. Igazi ínyencek, ha nagyon belejöttek a vadromantikába, akár ki is bérelhetik a belsejében kialakított két négyágyas apartman egyikét. Béke, nyugalom, vízre néző örökös körpanoráma garantált!

2. Susak

Az Isztriai-félszigetet magunk mögött hagyva igazi vitorlástúra csemegét találunk a Kvarner-öböl nyugati felén, Losinj szigetétől 7 km-re. A 3 km hosszú, és 1,5 km széles sziget, Horvátországban egyedülálló módon szikla helyett homokon épült, így teljes partszakaszát természetes homok borítja. Izolált helyzetének, és a szárazföldről való nehéz megközelíthetőségének köszönhetően nincs gépkocsiforgalma, úthálózata, nagy szállodái, éjszakai szórakozóhelyei. Van viszont alig 200, saját dialektust beszélő és egyedülálló népszokásokat tartó lakosa, egyetlen falucskája, kiváló helyi konyhája és bora, háborítatlan békéje, érintetlen homokos tengerpartján gyönyörű öblei.

Susak

3. Rab

Szintén a Kvarner-öbölben, annak északi felén, a festői Rab szigetén találjuk Horvátország egyik legnépszerűbb homokos tengerpartját a Rajska Plaža-t, magyarul a Paradicsomi partot. A 2 km hosszú, lassan mélyülő part rengeteg kisgyerekes turistát vonz. Kiváló az infrastruktúrája, közel van a kikötő, bérelhető, napágy, napernyő, vízibicikli, valamint számos bár és étterem verseng éhünk és szomjunk csillapításának jogáért.

Ha nem tartunk igényt efféle kényelmi szolgáltatásokra, és kikötő helyett is meg tudunk elégedni a horgonyzás lehetőségével, akkor kicsivel följebb a gyönyörű Szahara strand vár minket egy festői öbölben. A part itt is homokos, lassan mélyülő, ugyanakkor éttermeken kívül árnyékot is keveset találunk, és jó tudni, hogy a naturisták is kedvenc partjukként tartják számon.

Kicsit feljebb a Dubac, a Plaža Luria és a Ciganka strandok várnak minket hasonló paraméterekkel.

Rajska Plaža

4. Kraljična Plaža, Nin

Nagyobb lélegzetvétellel délebbre továbbhajózva, 15 km-re Zadartól, a Nin-félszigeten találjuk Horvátország legnagyobb homokos strandját, a Kraljična Plaža-t. Magyarul a „Királynő Strandja” arra emlékeztet, hogy Nin valaha királyi koronázások színhelye és királyok lakóhelye volt. A rendkívül lassan mélyülő víz mellett (helyenként több száz métert is kell gyalogolni az úszáshoz), a gyógyiszap is vonzza a turistákat. Adottságai miatt viszont kikötni vagy horgonyozni csak távolabb tudunk.

Kraljična Plaža

5. Plaža Sakarun, Dugi Otok

Dugi Otok, magyarul a „Hosszú Sziget” (45 km), szintén a zadari szigetcsoport tagja, a romlatlan természeti szépséget, tradicionális, vidékies hangulatot, nyugalmas nyaralást keresők álma. A meseszép Plaža Sakarun egészen valószínűtlenül fehér és finom homokja a Karib-tenger partjait idézi. Infrastruktúrája nincs, ha hosszabb strandolást tervezünk, készüljünk enni-innivalóval, napernyővel. Az öbölben horgonyozni tudunk, ha kikötői szolgáltatásokra van szükségünk, a sziget északi csücskét megkerülve a Veli Rat Marinába vagy Soline kikötőjébe tudunk beállni.

Plaža Sakarun

6. Pakoštane

Pakostone homokos partját Biogradtól alig 7,5 km-re találjuk, amely azért is megjegyzésre érdemes, mert sokan biogradi bázisból indulva tervezik a vitorlástúrát. A Pine Beach homokos partja mellett, több aprókavicsos strandot is találunk a környéken. Számos gyerekprogram lehetőség közül válogathatunk a városban, találunk trambulinokat, gokartot, válthatunk jegyet üvegfenekű hajóra, de elérhető a parádés Mirnovec Aquapark is, Biograd és Pakoštane között félúton.

Pakoštane

7. Slanica, Murter

Észak-horvátországi strand-mustránk utolsó állomása a Slanica-öböl, Murter szigetén. Az eldugott, romantikus, sekély vizű strand közelében horgonyozni tudunk. Ha áramra, vízre, élelmiszerre van szükségünk, néhány kilométernyire, a szigetcsücsköt megkerülve tudunk kikötni. Fehér homok, part menti bárok, karibi hangulat, elő- és utószezonban nagyszerű választás. Főszezonban azonban nagy lehet a zsúfoltság, ha mégis arra vesszük az irányt, érdemes B-tervvel készülni.

Slanica

A délebben fekvő homokkal fedett gyerekbarát strandokat előző írásunkban mutattuk be.

Következő bejegyzésünkben sorra vesszük Dalmácia legdélibb részének hasonló adottságú partjait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük