Gyerekbarát strandok és programok dalmáciai vitorlástúrához

Hol vannak a Horvátország legszebb strandjai? És melyeket válasszuk ezek közül, ha gyerekekkel nyaralunk? Milyen a gyerekbarát tengerpart, és milyen állomásokat tervezzünk be egy hajós túrára, ha gyerekek is vannak a fedélzeten?

Semmi kétség: a gyerekbarát strand nem sziklás, nem vad, nem sünös, és nem szeles. Alapvető követelmény, hogy a partot finom szemű homok fedje, vize sekély legyen, és nyugodt.

Hogy hasznos-e, ha van jégkrém, trambulin és napozóágy, vagy csak kagylók és szép kavicsok, arról már megoszlanak a vélemények. Gyerekekkel érdemes úgy tervezni a vitorlástúrát, hogy legyen alkalmunk zavartalanul kavicsokat gyűjteni, elmélyülten homokvárat építeni, tátott szájjal felhőket bámulni, csendes, érintetlen, akár szárazföldről megközelíthetetlen partokon, míg más napokon felfedezhessünk látnivalókat, tehessünk gyalog- vagy bringatúrát, vagy akár belevethessük magunkat egy aquapark sültkrumpli szagú forgatagába. Miért is ne? Hozzuk ki a legtöbbet a nyaralásból!

Aranyszarv, Brač

Ha dalmáciai vitorlástúrát tervezünk, a „No.1” kihagyhatatlan strand az Aranyszarv (Zlatni Rat) Brač szigetén. Az 500 méter hosszú földnyelv jellegzetes formáját az egymással szemben mozgó tengeri áramlatok és szelek alakították, illetve alakítják a mai napig. Ez a „nyelv” folyamatos mozgásban van: az uralkodó tengeráramlattól függően kunkorodik a vége jobbra vagy balra. Zlatni Rat Horvátország egyik jelképe, legtöbbet fotózott partszakasza. Strandja megkapta a nemzetközi Kék Zászló minősítést, ami kiváló, és folyamatosan ellenőrzött vízminőséget jelent. A földnyelv közepe sűrű fenyőerdővel borított, a part fehér homokos, illetve apró kavicsos, gyerekek számára barátságos terep. A változatos széljárás miatt ugyanakkor a szörfösök és kite-osok kedvenc partja is.

Aranyszarv, Brač

Punta Rata, Brela

Brač szigetét magunk mögött hagyva, a Makarskai Riviérán számtalan apró, csendes strandot találunk, ám közülük is kiemelkedik páratlan szépségével Brela festői partszakasza, a Punta Rata. Mindenféle szuperlatívuszok nélkül csak halkan megemlítjük, hogy Punta Rata-t az amerikai Forbes Magazin a világ 10 legszebb tengerpartja közé választotta. A világranglistán a 6. helyre került part  vezeti az európai strandok rangsorát! Igen, az A Legszebb strand Európában!

Mi több, olyan szikla sem emelkedik ki mindenhol a tengerből, mint a növényzettel borított híres Brela-kő (Kamen Brela), a város jelképe.

Punta Rata, Brela

Bacvice, Split

Ha elérkezettnek látjuk az időt városnézésre, szárazföldi programokra, következő állomásunk minden bizonnyal Split lesz. Itt is találunk abszolút gyerekbarát, finom homokos strandot, alig 1 km-re a városközponttól. Főszezonban meglehetősen nagy a zsúfoltság, és a víz sem mindig olyan kristálytiszta, mint a nagyvárosoktól távol eső partszakaszokon, ám arra mindenképpen alkalmas, hogy felfrissüljünk a városnézés után.

És ha már gyerekekkel járunk Splitben, semmi esetre se hagyjuk ki Horvátország legnagyobb tengeri akváriumát! A 22 medencéből álló, a Földközi-tenger 130 különböző halfaját, köztük 20 különböző méretű cápát testközelbe hozó látványosság garantáltan emlékezetesebb lesz, mint egy biológiaóra november végén a hatodik osztály középső padsorában.

Bacvice, Split

Solaris, Sibenik

Kissé északabbra, Sibenik környékén hajózva, kihagyhatatlan gyerekparadicsom vár minket Solaris félszigetén. Kis szerencsével egyenesen a kalózhajó tövében sikerül majd kikötnünk, amit minden bizonnyal azonnal meg is rohamoznak a velünk utazó kiskorúak. De ez még csak a kezdet: a Solaris Beach Resort vízicsúszdáival, trambulinjaival, játszóházával, játszótereivel, motorcsónak vontatta banánhajójával, etno falujával, aquaparkjával, wellness- és gyógyközpontjával, teniszpályáival, számtalan éttermével, pizzériájával és bárjával egész napra és egész estére biztosítja az ingerdömpinget az elmúlt napokban már épp szépen ellazult gyerekeink számára.

Hogyan vezessük őket vissza a természetbe? Vegyük az irányt a Krka vízesés felé!

Solaris, Sibenik

Krka Nemzeti Park

Sibeniktől alig 17 km-re fürödhetünk meg a lélegzetelállítóan szép Krka vízesésben. Igen, nem tévedés, ez az a hely, ahol nemcsak csodálhatjuk a lezúduló vizet, hanem be is állhatunk alá. Már amennyire sikerül a hatalmas sodrás ellenében megközelíteni. Akik a szárazföldről érkeznek Skradinban parkolhatnak le, nekünk viszont olyan kegyben van részünk, hogy felhajózhatunk a Krka torkolatán Skradinig. Onnan akár óránként induló hajójáraton is eljuthatunk a vízesésekhez, bár nekünk, akik hajóval érkeztünk, alighanem izgalmasabb gyalogolni a fenyveserdőben, vagy bringát bérelni a parton. A nagy vízesésig a táv mindössze 4 km, de akár beljebb is merészkedhetünk a területen élő 18 halfaj, és több mint 200 madárfaj titokzatos világába. A Plitvicei-tavakkal vetekedő Krka Nemzeti Park vitorlástúrába beilleszthető, és gyereklábakkal is könnyedén teljesíthető kirándulás.

Írásunk második részében szemügyre vesszük, hol találunk gyerekbarát homokos strandokat Dalmácia déli részén, illetve a horvát tengerpart isztriai szakaszán.

Krka Nemzeti Park

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük