Gyerekbarát strandok és programok dél-dalmáciai vitorlástúrához

Gyerekbarát vitorlástúrát tervező sorozatunk első részében a legfelkapottabb, közép-dalmát partszakaszt mutattuk be, a második részben az Isztriai-félszigeten és a horvát partszakasz északi területein kalandoztunk. Dél-Dalmácia – talán a távolság miatt – méltánytalanul elhanyagolt a magyar utazók körében, pedig igazán nem kevésbé izgalmas vidék. Sokan nem tudják, hogy bérelt hajóikkal országhatárt is átléphetnek, így annak sincs akadálya, hogy montenegrói vizekre is átránduljanak, akár a Kotori-öbölben éjszakázzanak. A hazaút is izgalmasnak ígérkezik, ha a megszokott Sibenik-Zágráb-Varasd autópálya helyett, Mostar és Szarajevó érintésével közelítjük meg a magyar határt.

De nézzük merre találunk gyerekekkel is kényelmes, homokos vagy apró kavicsos strandot, ha Split vagy Trogir környéki kikötőből futunk ki dél felé.

1. Velika Plaza, Omis

Az Adria egyik legszebb partszakaszát a Cetina folyó évezredes munkájának köszönhetjük. A Dinara hegyen eredő folyó gyönyörű kanyonokban tört utat magának a tengerig, melyet Omisnál ér el. A torkolatban, mintegy 700 méter hosszan, finom szemcséjű homokkal borított strand húzódik, mely előtt a tenger ragyogó kék és kristálytiszta. Míg a gyerekek biztonságos vízben pancsolnak, a társaság adrenalinfüggő felnőtt tagjai lemerülhetnek Omis búvárparadicsomában megnézni az elsüllyedt cementszállító hajó roncsait, vagy befizethetnek egy rafting-túrára vagy vízisízésre a Cetinán.

Velika Plaza, Omis

2. Brač

A szemközt fekvő Brač szigetén több kikötésre érdemes meseszép öblöt találunk homokos parttal. A legközelebbi ezek közül Supetar városának jól kiépített strandja a teljes infrastruktúrával rendelkező kikötő mellett.

Ha csendesebb, érintetlenebb helyre vágyunk, hajózzunk feljebb 4 mérfölddel Postira félszigetre épült kis halászfalujáig. A part itt is tiszta és homokkal borított.

Ha pedig még különlegesebb élményre vágyunk, horgonyozzunk le a 2 mérfölddel feljebb fekvő Lovrecina-öbölben, ahol egyedülálló módon vörös homokot találunk.

Brač déli oldalán találjuk a híres Zlatni Rat, magyarul Aranyszarv nevű strandot, mely Horvátország egyik jelképe, és legtöbbet fotózott partja. Érdekessége, hogy a földnyelv, melyen fekszik, az uralkodó tengeráramlattól függően, hol jobbra, hol balra kanyarodik.

Postira, Brač

3. Punta Rata, Brela

Brač után a szárazföldön, a Makarskai Riviérán is találunk homokos partszakaszokat. Ezek közül most a már az első részben részletesen tárgyalt Punta Rata-t emelnénk ki, melyet az amerikai Forbes Magazin a világ 10 legszebb tengerpartja közt tart számon.

Punta Rata, Brela

4. Hvar

Hvar szigetén nehezebb lesz gyerekbarát, homokos strandot találni, de azért nem lehetetlen. A legjobb választás talán Jelsa város kikötője, a sziget északi oldalán, Brač Aranyszarvával szemben.

A déli oldalon Dubovica vár minket. Az öbölbe sziklák közt hajózunk be, ám bent strandolásra alkalmas partszakaszt is találunk, mindazonáltal finom homokra itt ne számítsunk. Jelsa-nál jóval csendesebb hely, az éjszakát horgonyon tölthetjük.

A bevállalósabbaknak Hvar délkeleti csücskét ajánljuk. Gdinj csodás öble közül bármelyiket választhatjuk, nagyjából ugyanazt találjuk: érintetlen, turistáktól mentes környezetet, rövid, kavicsos partszakaszt, egy-egy part menti bárral vagy étteremmel. Ez nem a hangos vízi mászóvárazás és banánozás, hanem az elmélyült kavicsgyűjtés és a lecsendesedés helye a gyerekek számára.

Az igazi ínyenceknek a Pakleni-szigeteket ajánljuk, Hvar nyugati végében. Egyes források szerint a Pakleni poklot jelent, mások úgy tudják, a sziget a fenyőgyantáról kapta a nevét. 20 bugyra van itt a pokolnak, –  a legnagyobb, Sveti Klement, is csak 5 km², – melyek csak hajósok számára elérhetőek. A Palmižana-öböl lassan mélyül, partja apró kavicsos, éttermei pedig mennyei halételeket szolgálnak fel. A szigetek más öbleit a naturisták, megint másokat a búvárok látogatják. Istenem, add hogy a Pokolra kerüljek! (…még ha fenyőgyanta is az)

Jelsa, Hvar

5. Orebič, Peljesač

Továbbhajózva dél felé, a Peljesac-félszigeten Orebič partja kínálja magát. Bár a part apró kaviccsal borított, vize viszonylag gyorsan mélyül. A kisváros viszont hangulatos, megér egy sétát.

Orebič, Peljesač

6. Vela Pržina, Korčula

Jó döntés Korčulára hajózni tovább. Vela Pržina a sziget déli csücskében fekszik, Lombarda nevű településtől mintegy 1,5 km-re. A Pržina helyi nyelvjárásban homokot jelent, és ebben nem fogunk csalódni. Ugyanakkor készüljünk fel rá, hogy főszezonban nem a mi gyerekünk lesz az egyetlen, aki ott épít homokvárat.

Vela Pržina, Korčula

7. Saplunara, Mljet

Korcula után Mljet szigete felé érdemes vennünk az irányt. Állítólag Odüsszeusz 7 évet élt a szigeten, melynek nyugati része ma védett nemzeti park. Jacques Cousteau is kedvezően nyilatkozott a szigetről jó néhány évszázaddal később, amikor a világ egyik legtisztább tengerszakaszai közé sorolta a barátfókák által is szívesen látogatott területet.

És az milyen, hogy a szigeten van egy sziget? Igen, ott a nyugati végében, egy tóban! 🙂

Homokos tengerpartot Mljet keleti végében találunk. Saplunara 1 km-es öble horgonyzásra, éjszakázásra, családi pancsolásra egyaránt ideális.

Saplunara, Mljet

8. Dubrovnik

Dél-Dalmáciai túránkat hol zárhatnánk máshol, mint Dubrovnikban? Kérdezzünk bárkit, a város strandjai közül a Copacabanát fogja ajánlani, ha gyerekbarát, homokos parthoz kérünk útbaigazítást. Hazautazás előtt még szánjunk egy-két napot a városra. Barangoljunk az óvárosban, menjünk fel  felvonóval a kilátóba, csodáljuk meg a várost felülről naplementében. Másnap kezdjük a napot a halpiacon, végül keressük meg a Trónok harca dubrovniki helyszíneit.

Dubrovnik

Ajánlott tanfolyamaink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük