Egy hét az Andaman-tengeren, Phuket-től keletre

A Thaiföldhöz tartozó Phuket keleti oldalán vitorlázók többnyire vagy csak az északi (Phang Nga öböl – James Bond sziget – Krabi), vagy csak a déli (Phi Phi szigetek – Koh Lanta – Racha szigetek) körutat választják.

De miért kellene kihagynod bármit is, ha már egyszer belevágsz? Akár 5 nap alatt is bejárhatod a teljes kört, de ha meg tudod toldani az utat még 3-4 nappal, nemcsak a lélegzetelállító tájat és a vitorlásélményt élvezheted ki maximálisan, hanem számtalan más vízi- és szárazföldi sportnak is hódolhatsz, válogatott kulturális és kulináris élményben lehet részed.

James Bond sziget, Phang Nga, Thaiföld

Bármelyik kikötőből szállsz is vízre, első utad biztosan a Phang Nga öböl lélegzetelállító mészkősziklái felé vezet, melyek egészen valószínűtlenül törnek a smaragdzöld vízből az ég felé. A látvány egyedülálló, kreatív fotóötleteid pedig gejzírként fognak feltörni belőled. Ha van már olyan fotód, amin az egri minaretet fogod ceruzaként, vagy a pisai ferde tornyot támasztod, akkor itt felteheted a koronát a sorozatra. Órákig nem fogysz majd ki az ötletekből! Mindazonáltal jól teszed, ha a kreatív fotózást a kora reggeli vagy a késő délutáni órákra tervezed, nem csupán a szép fények, hanem a hasonló szándékkal érkező turisták nagy száma miatt is. A szigetet, melyet eredetileg Koh Tapu-nak hívták, Az aranypisztolyos férfi 1974-es forgatása óta már csak James Bond szigetként emlegetik.

James Bond sziget,Phang Nga öböl, Thaiföld

Másnap a Phang Nga öböl északabbra fekvő szigetei felé veszed majd az irányt. A több száz apró sziget, öböl, szikla és barlang egész napra bőven ad felfedeznivalót. Ha igazán testközelbe szeretnéd engedni az élményt, érdemes helyben bérelt kajakkal bejárni a területet. Így közelítheted meg a legártalmatlanabbul a cölöpökön álló házakból épült halászfalut, a 3000 éves sziklarajzokat rejtő barlangot. Akkor tökéletes az időzítés, ha az apály kezdetekor sikerül útnak indulnod.

Arany Buddha szobor, Wat Sanawong templom, Ubon Ratchathani, Thaiföld

A következő nap délkelet felé indulva éred el Krabi tartomány központját, Krabi City-t. Jól jársz, ha sikerül hétvégén érkezned: a hétvégi éjszakai piac Thaiföld más hasonló piacainál jóval kellemesebb árfekvésű, a legváltozatosabb a streetfood felhozatal, számos, máshol nem látott gyümölccsel, sült tücsökkel-bogárral, a legbizarabb falatokkal. Krabi számos szórakozóhelye mellett is Thaiföld legnyugodtabb és legbiztonságosabb környéke, még éjjel is. Ha úgy döntesz az éjszaka után eltöltesz itt egy napot is, választhatsz a part menti lovastúra, a dzsungeltúra, a sziklamászás, a rafting, a sznorkeling közt… vagy ha nem tudsz, eltolhatod egy nappal a továbbindulást. A szárazföld felől sziklákkal elzárt Railay Beach paradicsomi szépsége és nyugalma abszolút kihagyhatatlan –  meg se próbáld! – és csak a tengeren utazók számára elérhető.

Railay beach, Thaiföld, Krabi tartomány

Biztosak vagyunk benne, hogy Railay Beach-től semmi más nem volna képes elszakítani, kizárólag Koh Lanta ígérete. Egy igazi, hamisítatlan, érintetlen, turisták által alig látogatott, 28 km hosszú földdarab az Andaman-tengerben. Az első hátizsákosok a 80-as 90-es években bátorkodtak a szigetcsoportra, és bár azóta követték őket már néhányan, hogy, hogy nem, itt nem épültek óriás szállodasorok, plázák és gyorséttermek, és éjjel sem dübörögnek a nyugati stílusú szórakozóhelyek. A szigetet szorgos thai muszlim földművesek lakják, valamint itt élnek cölöpkunyhóikban a híres tengeri cigányok leszármazottai is, akik különleges tengeri vadászó életmódjukkal, évszázados kultúrájukkal, meghökkentő, és genetikailag is kimutatható módon alkalmazkodtak a tengeri élethez. Annyi ideig merülni, kézzel halat fogni sosem fogsz tudni, mint ők, de amit búvárfelszereléssel alászállva, vagy akár csak egy sznorkel szemüveggel a vízfelszín alá nézve megcsodálhatsz itt a halfajok sokféleségéből és szépségéből, az minden pénzt megér.

Phi Phi sziget, Thaiföld

Koh Lantáról a két tagból álló Phi Phi szigetekre érdemes továbbhajóznod. Ahogyan első állomásodat Roger Moore, Phi Phi-t Leonardo di Caprio tette felkapottá. Bár az ő filmjében még érintetlen paradicsomi állapotok voltak a szigeten, ez mára – nem kis mértékben a filmnek köszönhetően – erősen megváltozott. Phi Phi jelentősen beépült, sok turista látogatja, és a tengerpart fehér homokján túl, dübörögnek a szórakozóhelyek. Ha a korábbi napok csendje után pörgős bulira vágysz, itt megkapod.

Racha (Raya) sziget

Mielőtt visszatérnél Phuketbe, még kiköthetsz Racha szigetén. Utolsó lehetőség a merülésre, a sznorkelezésre, és horgászok szerint a legjobb esély a halfogásra.

De nem kell ennyivel beérned: Phuket keleti partján még számos kisebb szigetet fedezhetsz fel ízlés szerint, a pillanat varázsa által vezetve. 8-10 nap alatt kényelmes tempóban, számos egyéni ötletnek teret adva, egyedi élményekkel megrakva vitorlázhatod körbe Phuket keleti partvidékét.  De ha csak 5 napra tervezed a túrát, akkor sem kell feltétlen kihagyni sem Racha, sem Phi Phi szigetét, kicsit feszítettebb tempóban, de jó szélben 5 nap alatt is érinthető minden állomás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük