OFFSHORE tréning Dufour 56, 2024. április 13-20.

980  / fő

Ha több személyre szeretnél jelentkezést leadni, kattints a + jelre!
Leírás

Mohai Szabolcs 

Képesítések: 

 • Magyar állami belvízi, tavi és folyami motoros és vitorlás jogosítvány 
 • Horvát-állami „B” motoros és vitorlás 30 GT-ig 
 • Horvát állami „C” motoros és vitorlás 30 GT-ig 
 • Horvát állami „Yachtmaster A” motoros és vitorlás 100 GT-ig 
 • IYT – VHF Short Range Certificate 
 • IYT – Yachtmaster Coastal Sail 
 • IYT – Yachtmaster Offshore Sail 
 • Horvát állami GMDSS General Radiooperator’s 

Bemutatkozás: 

Gyerekkoromban a nyár mindig a Balaton mellett talált, mivel édesapám a Balaton partjáról származik, így kézenfekvő volt, hogy a nagyszülőknél töltöm a nyarakat. Elkerülhetetlen volt, hogy előbb, vagy utóbb ne sodródjam a vitorlázók közé és szép lassan az életem részévé váljon a vitorlázás. A Balatont „kinőve” a tenger irányába kezdtem kacsingatni, majd ott ragadni. Egyszer próbáltam felsorolni, hogy mennyi szigetre érkeztem meg vitorlással, de nem sikerült a teljes listát összeállítanom, talán a legérdekesebbek: Feröer-szigetek, az angol csatorna-szigetek, Shetland, Orkney, Madeira, Málta, Azori-szigetek, Kanári-szigetek, Karib-szigetek, Bermuda, Szicília, Szardínia, Baleár-szigetek, Zőld-foki szigetek. Háromszor hajóztam át a gibraltári-szoroson. 2017-től saját 49-es egytestű hajóval vitorlázom, amivel háromszor az Atlanti-óceánon is átkeltem. 

Tapasztalat: 

Part menti hajózás: 12000 tmf 

Horvát, görög, olasz, spanyol, francia, angol, dán, norvég, portugál, német, máltai valamint a karibi vizeken. Egytestű, katamarán valamint trimarán vitorlásokkal. 

Óceáni, offshore hajózás: 22000 tmf 

2007-2022 

Hatszor keltem át az angol csatornán vitorlással. Ezek között oktató skipperként is részt vettem az IYT-Coastal és Offshore vizsgákra készülő legénység felkészítésében. Részt vettem Angliában a 

„Clipper Round the World” földkerülő verseny felkészítő tréningjén. 

2017-óta főként a saját egytestű, óceánra felkészített 49 láb hosszú vitorlásommal hajózom. 

2019-2021 Atlanti-óceán átkelés háromszor. Atlantic Rally for Cruiser’s 

Kelet-nyugati irányban: a Kanári-szigetek / Zöld-foki-szigetek / Saint Lucia valamint a Kanári-szigetek / Saint Lucia nyomvonalakon, nyugat-keleti irányban: St.Maarten / Bermuda / Azori-szigetek / Portugália nyomvonalon hajózva, skipperként keltem át az Atlanti-óceánon egytestű vitorlással. 

2020 

Meglátogattam az északi-tengert, ahol egy 37-lábas egytestű hajóval az Amsterdam /Orkney-szigetek / Feröer-szigetek / Shetland-szigetek / Norvégia-Stavanger / Dánia-Esbjerg / Németország-Helgoland / Amsterdam útvonalon körbe vitorláztam a 30 napos 2000-tmf útvonalat. 

2017-2021 

Magyarországon három alkalommal vettem részt „havária-tréning” megszervezésében, lebonyolításában és a tanfolyamon „viharhajózás” témában előadást tartottam. 

2022-től 

Az Adrián oktatok tengeri vitorlázókat, nem csak hajózásra, de offshore vitorlázásra is. 

Mellette a tengeren vezetek havária tréningeket, manőver tréningeket katamarán és egytestű vitorlás hajókkal. 

OFFSHORE ÉS HAVÁRIA TRÉNING AZ ADRIÁN

 

A különbség a part menti és a tengeri „offshore”, nyíltvízi vitorlázás között a hajó parthoz viszonyított helyzete. A hajó pozíciója azt is meghatározza, hogy mennyire van elszigetelve, eltávolodva bármilyen navigációs referenciaponttól vagy segítségtől. 

Az adriai offshore tréning nem kezdő vitorlázóknak szól. Azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik terveznek hosszabb szakaszt, szakaszokat vitorlázni, esetleg szerepel a „bakancslistájukon” Atlanti-átkelés, vagy több napos non-stop hajózás. 

Elméleti képzés nem létezik az offshore hajózásra. Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy bírnám- e mentálisan, fizikailag az egybefüggő több napos hajózást. Megvisel- e ha napokig nem látok partot, hogyan reagál a szervezetem a folyamatos hajó mozgásra. Hogyan készletezzem a hajót, miként tudok majd kijönni a legénység tagjaival. Hogyan bírom napokon keresztül a szolgálati beosztást, tudok- e mozgó hajón pihenni, aludni? A fenti dilemmákra választ akkor kap a kérdező, ha megpróbálja az offshore hajózást. Ehhez nyújt segítséget az Adriára tervezett „offshore” tréning, ahol megállás nélkül, a parttól eltávolodva fogunk vitorlázni, hajózni 4-5 napon keresztül. Foglalkozunk a műholdas kommunikációval, műholdas időjárás előrejelzés letöltéssel és időjárás alapú útvonal tervezéssel. 

HAVÁRIA TRÉNING

Az offshore tréning része a HAVÁRIA tréning is, ahol a vészhelyzeti szituációkat, mentősziget vízre tételét, hajó elhagyást, mentőszigetbe átszállást, árbocra mászást, automata mentőmellények használatát, karbantartását, a hajó vészkormányának használatát, viharhorgonnyal veszteglést és hajó irányítását, vészhelyzeti kommunikációt, műszaki problémák, megoldását fogjuk gyakorolni. Foglalkozunk a MOB / ember a vízben / mentési manőverekkel, mindezeket a gyakorlatban. Mi a teendő hajótűz esetén és milyen hajótüzek fordulhatnak elő, miként olthatóak. Mi a teendő árboctörés esetén, van- e lehetőség és hogyan a továbbhaladásra. Mit tehetünk lékesedés, vízbetörés esetén. Orvosi, egészségügyi vészhelyzet, mi is az a hajó patika, mit kell feltétlenül és mit javasolt bekészíteni. Felkészülés a viharhajózásra. Vészhelyzeti jelző berendezések használata. EPIRB, PLB, személyi AIS jeladók. 

DUFOUR 560 

https://www.dufour-yachts.com/en/luxury-yachts/dufour-56/ 

2 farkabin, 2 orrkabin, 1 emeletes ágyas kabin, 

B&G műszerek 

Árbocba tekerhető fővitorla, furler genua, elektromos csörlők, generátor, klíma 

A részvételi költségek tartalmazzák a skipper és co-skipper díját, a túrisztikai illetéket, a hajó takarítás, a hajó biztosítás, a felhasznált eszközök és a havária tréning részvételi díját is. ( mentősziget, mentőmellény patron és egyéb eszközök költségeit ). 

Nem tartalmazzák az ellátást, a szükség esetén menet közbeni bója, vagy kikötői díjat, a hajó üzemanyag költségét és a tréningre oda-vissza utazás költségeit. A skipperek ellátásának költsége a résztvevők között osztódik szét. A hajó készletezése / hajókassza elv szerint a résztvevők között egyenlően szétosztva. 

A részvételi díj 50%-nak megfizetésével kerül a jelentkező részvételi helye lefoglalásra. A beérkezett befizetések sorrendjében lesznek a részvételi helyek biztosítva. A tréning előtt 30 nappal esedékes a fennmaradó összeg megfizetése. 

Részvételi feltételek: egészségügyi nyilatkozat kitöltése és biztosítás megkötése nyíltvízi vitorlázáshoz: 

(K&H Biztosító: veszélyes sportok utasbiztosítás) 

https://www.khdirektbiztositas.hu/UTAS_biztositas_kalkulator/index.html#ALAP_ADATOK 

 

Szombat, érkezés a kikötőbe, behajózás 16-17 óra. Hajó készleteinek feltöltése, szolgálati beosztás elkészítése, legénységi eligazítás. Vasárnap-hétfő havária tréning elméleti és gyakorlati feladatok. 

Utána Trogirból indulva kihajózunk a horvát szigetek közül és dél-keleti irányban folytatjuk utunkat. Elhaladunk Hvar és Vis között, majd Susac szigetét megkerülve Palagruza felé haladunk tovább. Megkerüljük Palagruzat, majd Vis és Bisevo között áthaladunk és Dugi-otok nyíltvízi oldalán haladva, majd megkerülve érkezünk a kiindulási kikötőnkbe, Trogirba vissza. A tervezett útszakasz hossza 320-380 tmf non-stop hajózás. 

TERVEZETT ÚTVONAL 300-350 mérföld

Mire lesz szükség: 

 • vitorlás kesztyű 
 • vitorlás kabát, dzseki, szélkabát 
 • hosszú ujjú pulóver, polár, melegítő felső, vagy aláöltöző az éjszakákhoz 
 • fejlámpa, amin van piros fény is 
 • aki rendszeresen szed gyógyszert azt hozza magával 
 • deck cipő, csizma lehetőleg fehér talpú, ami nem hagy nyomot a fedélzeten ( sportcipő is jó ), ha van rá lehetőség, 
 • akkor 1 tartalék is legyen 
 • napszemüveg 
 • fényvédő krém 
 • hálózsák a fázósabbaknak 
 • multiszerszám, ha van 

Mi az, amit mi biztosítunk: 

 • Secumar automata mentőmellények 
 • biztonsági hevederek 
 • mentősziget a tréninghez 
 • 5-pontos testheveder az árbocra mászáshoz 
 • EPIRB bója 
 • Katadyn Survival-06 tengervíz sótalanító 
 • Safety-line a hajón 
 • személyi AIS jeladó 
 • személyi PLB jeladó 
 • viharhorgony 
 • kereső reflektor 
Vélemények (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„OFFSHORE tréning Dufour 56, 2024. április 13-20.” értékelése elsőként