Jövő hajóskapitányai, figyelem! – Így nyomd le a hajóvezetői tanfolyamot

Hajóskapitánynak lenni a gyermekkori nagy álmok egyike, egy kalapban a tűzoltókkal, űrhajósokkal meg a cowboyjokkal. Előbbi kettő nagyon kemény meló, ráadásul Farkas Bertalanon és Charles Simonyin kívül nem sok magyar állampolgárnak jött össze a kozmosztúra, a cowboyok meg korán kelnek, istállószaguk van, úgyhogy felejtős. Ráadásul a vitorlázásban a legjobb, hogy hajóra érvényes vizsgát tenni sokkal, de sokkal könnyebb, mint személyautóra.

Hogy indulj el egy tanfolyamon?

Ahhoz, hogy vízre szállj, méghozzá a hajód parancsnokaként, el kell végezz egy tanfolyamot, úgyhogy adódik is az első kérdés: hogyan fogj neki a dolognak?

Nagyjából ugyanúgy, ahogy azt az autózással tennéd, azaz keresel egy olyan intézményt, amely hajóvezetői tanfolyamokat tart. Mi hosszas keresgélés után a Gabriella Sailing-et ajánljuk, amelynek többféle hajóvezetői tanfolyama van, az egynapostól a 25 naposig. Hogy bizonyítsuk, mennyire nem egy elit dolog ez, nem kell nemesi rang, hajóskapitány a felmenők között, de még hajó birtoklása sem, hogy elkezdj egy ilyet: bármelyik tanfolyamukat elkezdheti bárki, mindenféle hajós előképzettség nélkül.

Az oktatás a tanfolyamok függvényében elméleti vagy elméleti/gyakorlati. A horvát vizsgarendszerben – amelyet a Gabriella Sailing is követ – csak elméleti vizsga van, gyakorlati nincs. Abból indulnak ki, hogy senki sem olyan felelőtlen, hogy gyakorlati képzettség nélkül kimerészkedik a tengerre. Reméljük, nem tévednek, mert ha igen, akkor úgy járhatsz, mint az a két angol arc, aki az eBayen frissen vásárolt hajóval az első útjukon tönkrevágták a hajójukat Guernsey partjainál még 2012 tavaszán. Ez persze egy negatív példa, a magyar hajós nemzet és okos: évente hatezer honfitársunk bérel hajót Horvátországban, és ilyen hülyeséget még senki nem csinált.

Elméleti hajóvezetői tanfolyamaink


Megbuksz majd?

A horvát vizsgarendszer lojális, nem az a cél, hogy minél több tanuló megbukjon, ami egy olyan csodás világnézet, amit például pár 90 százalékos buktatási rátával rendelkező egyetemi tanár is magáévá tehetne. Alapvetően, aki a tanfolyam előtt elolvassa egy-két alkalommal a tananyagot, és utána testben-lélekben részt vesz a tanfolyamon, az abszolválni fogja a vizsgát. Szakértők szerint a navigáció a legnehezebb rész, mert tele van olyan dolgokkal, amit a résztvevő régen tanult és már rég elfelejtett.

Mi lesz, ha megvan a jogsi?

A tanulóknak a jogsi megszerzése után lehetőségük van a részt venni a klub vitorlás gyakorlatain több hajótípussal (egytestű és katamarán), kezdő és haladó szinten. Ha már nincs szükséged tréningre, kérj ajánlatot hajóbérlésre. Amit kínálnak, az az, hogy aki még soha nem hajózott, a jogosítvány megszerzése után a gyakorlati alapokat is megszerezheti, és utána saját bérelt hajóján viheti el családját és ismerőseit hajós nyaralásra!

A cikket a player.hu online magazin írta rólunk.

forrás: https://player.hu/eletmod/sport/igy-nyomd-le-a-hajovezetoi-tanfolyamot/

Gyakorlati hajóvezetői tanfolyamaink

2 thoughts on “Jövő hajóskapitányai, figyelem! – Így nyomd le a hajóvezetői tanfolyamot

    • Tomas says:

      Kedves Ferenc!

      Köszönöm érdeklődésedet! Melyik tanfolyamunk/tréningünk érdekel?

      Adsz egy telefonszámot, hogy fel tudjunk hívni?

      Üdv.,
      Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük