Biztonságos hajózás a gyerekekkel? Nem is olyan nehéz feladat!

Kihajózni a tengerre az egész családdal remek nyaralási opció, de szülői szemmel nézve akár aggodalomra is okot adhat, hiszen egy ilyen utazás során másképp kell gondoskodni a gyerekek biztonságáról.

Persze nem kell túlságosan félni, néhány egyszerű előkészülettel az egész család számára biztonságossá és nyugodttá tehetjük a nyaralást. Lássuk, mi az, amire mindenképp figyeljünk, mielőtt útnak indulunk!

Tedd „gyerekbiztossá” a hajót!

Akárcsak az otthonodban, az ideiglenes lakhelyeteknek számító hajón is érdemes odafigyelni arra, mit és hol helyezel el. A törékeny, éles tárgyakat rakd olyan helyre, ahol nem okozhatnak balesetet, ha a kicsik arra tévednek. Amire az otthoniakhoz képest külön figyelmet kell fordítani, azok a speciális hajótartozékok: zárd el vagy rögzítsd a köteleket, világosan és jól láthatóan különítsd el az olyan területeket, ahová a gyerekek nem mehetnek, így távol tarthatod őket a csörlőktől, horgonytól. Vigyázz a biztonsági felszerelésekre, például a fáklyákra is.

Készülj fel a vészhelyzetekre!

Bár alapvetően minden hajón kötelező a mentőmellény, ha gyerekekkel utazol, gondoskodj róla, hogy kimondottan a számukra készített mentőmellény is legyen a fedélzeten. Ezek a mellények általában speciális gallérral vannak ellátva, hogy ne csupán a víz felett tartsák a fejet, hanem az egész testüket a megfelelő pozícióba fordítsák. Emellett lehetőleg állandóan legyen minden gyereknél egy vészjelző síp, amivel jelezni tud, ha esetleg a vízbe esne vagy kikerülne a látótérből. Indulás előtt szánjatok időt arra, hogy mindenki megtanulja ezeknek az eszközöknek a használatát.

Gondoskodj ételről és italról!

Miután kihajóztatok a tengerre, előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem érintitek a szárazföldet, így egy darabig nem tudjátok feltölteni a készleteiteket. Amikor megtervezitek a „szállítmányt”, ne csak annyi folyadékról és ennivalóról gondoskodjatok, amennyire feltétlenül szükség van, hanem legalább a kétszeres mennyiséget vigyétek a fedélzetre. Így még ha fel is merül valamilyen váratlan probléma, nem fogtok étlen-szomjan maradni. A készletben mindenképpen legyen nagy mennyiségű palackozott víz és tartós élelmiszer.

Egészségügyi felszerelés

Még a legkörültekintőbb felkészülés esetén is előfordulhatnak balesetek, vagy felmerülhet hirtelen rosszullét vagy fájdalom. Állíts össze egy olyan elsősegélykészletet, ami a kötszereken kívül egy általános gyógyszercsomagot is tartalmaz. Lehet, hogy nem lenne szükség az út során a lázcsillapítóra, fájdalomcsillapítóra, allergiagyógyszerre vagy egyéb készítményekre, de ha mégis, akkor a hiányuk sokkal nagyobb gondot okozhat, mint ha érintetlenül viszed vissza a szárazföldre.

Apró kiegészítők

Akárcsak egy tengerparti nyaralás vagy egy kirándulás során, az időjárással itt is kalkulálni kell. Ha szerencsétek van, ragyogó napsütés fog kísérni az utatokon, ám ebben az esetben különösen fontos, hogy legyen nálatok elegendő naptej, leégés estén pedig ápoló. A víz felszínéről visszatükröződő napfény már rövid távon is bánthatja a szemedet (különösen igaz ez a kék szemű emberekre), ezért a napszemüvegeket és kalapokat se felejtsétek otthon, sőt, mindenből legyen egy tartalék, mert nem ritka, hogy egy-egy darab a tengerben köt ki az utazás alatt.

Ha mindez megvan, már csak útra kell kelni és jól érezni magatokat!

Hajóbérlés árajánlat kérés

    Időszak

    Kérlek vedd figyelembe, hogy az elfogadott bérlési időszak 1 hét, szombattól-szombatig tart. Egyéb időszak esetén egyeztessünk telefonon.


    2345


    Vitorlás egytestűVitorlás katamaránMotoros egytestűMotoros katamarán

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük