2018 legjobb hajói nemcsak szépek, de innovatívak is

Immár 15. éve díjazzák a legjobb hajókat a European Yacht of the Year elismeréssel. A Boat Düsseldorf során kiosztott díjak kapcsán az egész világ ezekre az innovatív yachtokra és készítőikre figyel, így idén Magyarország is reflektorfénybe került, hiszen a Flaar 37 is az esélyesek között volt.

A címért rengeteg hajó száll versenybe, ám a 2018-as düsseldorfi kiállításon csupán 1-1 nyerhette el a díjat az öt meghirdetett kategóriában.

Family Cruiser kategória: Jeanneau Sun Odyssey 440

A Jeanneau 28 évvel ezelőtt elindított vitorlásszériája óriási sikert aratott. Mára több mint 17 000 hajó kelt el, és az egyik legkedveltebb magánfelhasználású hajómárkává vált. Az elmúlt év nagy dobása a gyártó részéről a Sun Odyssey 440 volt, ami a 40 és 50 láb közötti legjobb túra egytestűek versenyében maga mögé szorította a Beneteau Oceanis 51, Hanse 548 yachtokat is. És hogy mit tud?

Leginkább a különleges tervezési megoldásokat méltatták a zsűri tagjai. Az oldalfedélzet az az orrtól a tatig lejt, körbefutja a kabintetőt, a kokpitnél lejtőssé válik, végül egybeolvad a kokpit szintjével. Az apró, első látásra furcsának tűnő megoldások (mint például a középvonaltól oldalra eltolt kokpitasztal) kényelmesebbé és könnyebben használhatóvá, bejárhatóvá teszi a hajót. S ha ez még nem volna elég, a hajó 2, 3 valamint 4 kabinos verzióban is kapható, így mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt.

Performance Cruiser: ClubSwan 50

A legjobb 40 láb feletti nagy teljesítményű vitorlások mezőnyében a ClubSwan 50 a Grand Soleil Performance 34 és JPK 45 hajókkal szemben aratott győzelmet. Hogy miért, az már első pillantásra is egyértelműnek látszik: extrém megjelenése a design és a praktikum ötvözetét tükrözi.

A Nautor’s Swan saját 50. születésnapjára készítette el ezt a csodás és formabontó járművet. A nagy méretű orrvitorláknak úgy biztosítottak a helyet, hogy a lehető leghátrébb helyezett árbócnak szinte extrém dőlésszöget adtak, az így elérhető hatást pedig még tovább erősítették a vízszintes grósszal.

Az elmúlt 40 évben a Nauto’s Swan minden modelljét Germán Frers tervezte, ám ezúttal valami igazán újat akartak, ezért pályázatot írtak ki a tervezésre, így született meg a formabontó és minden téren újító ClubSwan 50.

Luxury Cruiser: Amel 50

Az Amel 50 hajó már a cannes-i hajófesztiválon bemutatkozott, de eztán Düsseldorfban is mindenkit lenyűgözött, a zsűrit is, így kategóriájának győztese lett a Hallberg-Rassy 44 és az Ice 60 modellekkel szemben.

Ennél a yachtnál tényleg minden a luxusról szól: a belső terek mahagóni berendezését finom, világos színekkel tették már ránézésre is kényelmessé, a tágas tér pedig igazi álomhajóvá varázsolja az Amel 50-t.

A hosszútávú vitorlázásra tervezett luxusyachtot egyenes, rozsdamentes acél orral látták el, és a lehető legkönnyebb navigációra törekedtek… sikeresen.

Multihull: Neel 51

A többtestűek kategóriája mindig az egyik legizgalmasabbnak számít, hiszen itt a legváltozatosabb a felhozatal. Idén a Fountaine Pajot Saona 47 és a Leopard 45 modellekkel szemben a Neel 51-re esett a zsűri választása.

A Neel széria harmadik modellje a legelső általuk gyártott, a Neel 50 helyét veszi át, és bár sokat megőriz elődje felépítéséből, még többet elhagyott abból. A teljes belső teret átalakították tágasabbá és könnyebben bejárhatóvá téve azt, de a külső megjelenés is erősen eltérő lett.

A könnyű szerkezetnek köszönhetően könnyen irányítható, és óriási sebességre képes, így a zsűri egyöntetűen erre a hajóra adta le a szavazatát.

Special Yachts: Beneteau Figaro 3

A hazai vitorlások számára a speciális yachtok kategóriája külön érdekes volt, hiszen itt indult a magyar tervezésű Flaar M 37-es modell is. Sajnos végül vele és a TF10 Trimarannal szemben a Beneteau Figaro 3 győzedelmeskedett.

A 10,58 méter hosszú yacht tevezőinek célja az volt, hogy a modernitást, a megbízhatóságot és a teljesítményt ötvözzék. Legnagyobb innovációjának a hajó teljes testét borító fólia minősül, ami egyfelől strapabíróbbá teszi a hajót, csökkenti a sodródás mértékét, másfelől igazán különleges kinézetet biztosít neki, de figyelemre méltó a ballasztmentes hajótest és a karcsú és mély gerinc is.

A sok innováció ellenére is aránylag megfizethető hajóról beszélünk, ráadásul akár már 149 404 euróért megkapható.

Hajóbérlés árajánlat kérés

 

    Időszak

    Kérlek vedd figyelembe, hogy az elfogadott bérlési időszak 1 hét, szombattól-szombatig tart. Egyéb időszak esetén egyeztessünk telefonon.


    2345


    Vitorlás egytestűVitorlás katamaránMotoros egytestűMotoros katamarán

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük