Hogyan készülj fel a vitorlásszezonra?

A szezon előtt is sok teendő vár a hajótulajdonosokra, hogy zökkenőmentes legyen az első és az azt követő összes többi út is. Mai cikkünkben igyekszünk összeszedni a legfontosabb dolgokat, amiket még most érdemes megtenned. Listázd a teendőket, hogy semmi se maradjon ki!

Nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdődne a szezon, a hajód kifogástalan állapotba kerüljön, egyrészt a biztonság, másrészt a kényelem szempontjából is. Nézd át a hajó minden egyes részét az orrtól a farig, hogy nehogy útközben kelljen bármit javítani rajta. Ha kikötőben telelt, a zord időjárás miatt érdemes a legkisebb dolgokat is átnézni a hajón.

Mindenképpen nézd át az összes elektromossággal működő műszert, az akkumulátorokról se felejtkezz meg! A motort se hagyd ki a sorból, nézesd meg egy szerelővel, hiszen szüksége van a rendszeres gondoskodásra! Ha az előző szezon zárásakor nem cseréltél olajat, mindenképpen tedd meg most!

Győződj meg róla, hogy minden védőfelszerelés és biztonsági eszköz hiánytalanul és hibátlan állapotban megvan! Próbáld ki őket: például fújd fel a mentőmellényeket, és hagyd ott őket néhány órára, hogy biztos lehess benne, hogy rendesen tartják a levegőt! Cserélj elemet a lámpákban és a füst- és tűzjelző készülékekben, ha szükséges!

Nézd át a fenékvíz-pumpát, és szívj ki belőle minden vizet, ha van benne! Így biztosan tudod majd, van-e lék a hajótesten, mikor vízre kerül. Próbáld ki, hogy üzemszerűen működik-e az úszókapcsoló! Érdemes minden szelepet áttekinteni, ha zárókarjaik rozsdásak, cseréld le őket.

Ne felejtsd ki a WC takarítását és karbantartását sem! Szedd le a beszívócsövet és takarítsd át ecettel, ezzel vízkőtelenítheted!

Frissítsd otthon a térképeidet, hogy ne érjen meglepetés az úton!

Mindenképpen végezz a hajón egy nagytakarítást kívül-belül – az új évet is tiszta lakással szokás köszönteni, miért lenne ez másképp a hajóddal? Minden nyílást tisztíts meg a hínár- és kagylómaradványoktól, mosd át a szekrényeket!

Ha külföldi útra tervezel menni, nézd meg, hogy érvényes-e még az útleveled. Ha kis kedvenced is veled lesz, bizonyosodj meg arról, hogy minden kötelező oltása megvan-e.

Végezetül vásárolj be mindent, amit magaddal szoktál vinni a hajón! Egy előre megírt bevásárlólista mindig segít, hogy ne maradhasson ki semmi.

Mire kész leszel mindezekkel, már el is jött a szezon eleje. Szóval horgonyt fel és indulhatnak a kalandok!

Tudtad?

Az első balatoni vitorlabontót 1935. június 9-én rendezték. Azóta is minden évben a 120 éves Kishamis nevű hajóról koszorúzzák meg a Balatont, ezzel jelképesen megnyitva a vitorlásszezont.

Hajóbérlés árajánlat kérés

    Időszak

    Kérlek vedd figyelembe, hogy az elfogadott bérlési időszak 1 hét, szombattól-szombatig tart. Egyéb időszak esetén egyeztessünk telefonon.


    2345


    Vitorlás egytestűVitorlás katamaránMotoros egytestűMotoros katamarán

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük