Az ICC jogosítványok magyarországi használatának “problémái”

Mindazok, akik az elmúlt években érdeklődtek az ICC jogosítvány megszerzése iránt, esetleg el is végezték az adott tanfolyamot (például Horvátországban), bizonyára hallottak már a magyar területeken való elfogadás „kérdésességéről”. Pedig a helyzet valójában meglepően egyszerű… legalábbis annak kellene lennie.

Horvátországban 2016 eleje óta lehet megszerezni az ICC (International Certificate for Operators of Pleasure Craft) képesítést, mely az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területén jogosít fel a belvízi és a tengeri hajózásra. A 31 EGT tagállam közé tartozik például Ciprus, Spanyolország, Olaszország, de ami ennél sokkal fontosabb: Magyarország és a hazai hajósok első számú úticélja, Horvátország is.

Az ICC jogosítvány Magyarországon is megszerezhető, de külön tanfolyamot és vizsgát igényel a belvízi és a tengeri képzés, ráadásul a vizsga gyakran irreálisan nehéznek s nem mellesleg drágának bizonyul. Szemben a magyar rendszerrel, Horvátországban viszont egy integrált képzést találhatunk, ahol a két területhez szükséges tudást párhuzamosan sajátíthatják el a jelentkezők, s egy kombinált vizsga letételével juthatnak hozzá a jogosítványhoz. Ez a rendszer mind időben, mind pénzben, mind pedig teljesíthetőségi szempontból nagy könnyebbséget okoz a jelentkezőknek.

Nem meglepő tehát, hogy 2016 januárja óta rengetegen választották inkább a szomszédos ország vizsgarendszerét, ami a magyar képzéseknél viszont óriási visszaesést jelentett. A valós probléma azonban ott kezdődik, hogy azok, akiknek Horvátországban állították ki ICC jogosítványukat, azok a magyarországi felhasználás során több esetben is pénzbírságban részesültek, pedig a hatályos rendelet szerint ez nem lehetséges.

A 15/2001. (IV.27.) KöViM rendelet 9. § (1) pontja ugyanis kimondja, hogy

„EGT államban szerzett hajózási képesítés a magyar víziúton és magyar lobogó alatt közlekedő hajón külön eljárás nélkül a képesítésben foglalt szolgálat ellátására jogosít, ha – vonalvizsgához kötött képesítés esetén – annak tulajdonosa az adott víziútszakaszra érvényes vonalvizsgával rendelkezik.”

Ennek ellenére a vízi rendőrök sok esetben nem ezt a hatályos rendeletet veszik figyelembe, hanem egy a Nemzeti Közlekedési Hivatal tájékoztatójára hivatkoznak, amely szerint

„magyar állampolgár számára más ENSZ EGB tagállam által kiállított Bizonyítvány csak abban az esetben fogadható el, amennyiben annak tulajdonosa bizonyítottan a kiállító tagállamban él.”

Az intézkedések során tehát a Horvátországban kiállított ICC jogosítvány tulajdonosaitól a horvát lakcímet igazoló dokumentumokat kérik, miközben a közleménnyel szemben (mely jogi intézkedésre nem jogosít fel) a rendelet lenne az irányadó.

Az elmúlt időszakban már több feljelentési esettel is találkozhattunk, melyek közül a legutóbbi alkalommal a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal szemben a felperes nyert, ugyanis a Szolnoki Járásbíróság ítélete szerint a magyar hatóság nem vizsgálhatja, és nem bírálhatja felül más ENSZ EGT országok jogosítványkiadását külföldi személynek, ezért el kell fogadnia magyar állampolgároktól is a horvát ICC jogosítványt, természetesen a benne foglalt korlátozásokat figyelembe véve.

Ennek ellenére úgy tűnik, a gyakorlat nem igazodik a törvényben előírtakhoz, így az igazoltatások és a büntetések továbbra is mindennaposak.

Hogy mit lehet tenni?

Egyrészt abban az esetben, ha Te is ilyen eljárásnak esel/estél áldozatul, tegyél feljelentést, hiszen jogtalanul jártak el veled szemben.

Másrészt, ha addig sem szeretnél lemondani a horvát ICC jogosítványodról, amíg a helyzet nem normalizálódik, hozz létre ideiglenes lakcímet Horvátországban, ezt ugyanis a rendőrök elfogadják. A Gabriella Sailing csapata ebben szívesen áll rendelkezésedre, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a lehető legzökkenőmentesebben használhasd a megszerzett képesítésedet.

Hajóbérlés árajánlat kérés

Időszak

Kérlek vedd figyelembe, hogy az elfogadott bérlési időszak 1 hét, szombattól-szombatig tart. Egyéb időszak esetén egyeztessünk telefonon.


2345


Vitorlás egytestűVitorlás katamaránMotoros egytestűMotoros katamarán

3 thoughts on “Az ICC jogosítványok magyarországi használatának “problémái”

  1. Tuka Sándor says:

    Szeretném igénybe venni segítségeteket a Horvát ideiglenes lakcímmel kapcsolatban a viták elkerülése miatt.A tengeri “B” vizsgával egyszerre csináltam az ICC vizsgát is természetesen Horvátországban 2018 ban.

    Segítségeteket előre is köszönöm Üdvözlettel és Tisztelettel
    Tuka Sándor Békéscsaba Jó szelet

  2. Mohos Máté says:

    Jelenleg mi az álláspont a Horvátországban megszerzhető ICC jogosítvánnyal kapcsolatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szeretnél 10.000 Ft-tal olcsóbban hajós tanfolyamot, tréninget?
Add meg az email címed a kedvezményhez. 
​0% Spam, 100% csábító ajánlatok!
Mehet!
Bármelyik meghirdetett tanfolyamunkra érvényes, melyre 2020. március 31-ig leadod jelentkezésedet, és 2019. szeptember 1. után iratkoztál fel. 

Köszönöm, nem!
close-link